TA-HA

"O, vjernici, zasto jedno govorite, a drugo radite? O, kako je Allahu mrsko kad govorite rijeci koje djela ne prate."

19.04.2016.

Prolijece...

Jucer ujutru sam, nakon dugo dugo pristojnih godina, zakasnila na posao. Probudila sam se dezorjentisana i naspavana. Sjela sam na krevet i pokusavala pokrenuti mozak da shvati koji je dan.

Sve sto sam uspjela bio je zakljucak: „Sigurno je nedjelja zbog nacina na koji sunce grije.“

Sjedila sam i dalje bezbrizno kontajuci da zbog necega moram paniciti, ali kasnije, kad ocejfim sunce, tisinu... okrenula sam se prema Tahi i posmatrala je skroz svjesna da je ponedjeljak i da je zakasnila na prvi i tesko ce stici na drugi cas. Odlozila sam ponovno paniku i lagano joj saopcila da smo prespavale.

Ona se izgubila, a ja sam i dalje mirno sjedila. Poslala shefici poruku: „Prespavala...“ i dobila odgovor: „Naradices u subotu.“ Opet sam zbunjena. Shala koju ne kontam. Subota je neradna, ona se sali i mora da je danas, ipak, nedjelja. Pitala sam Tahu koji je dan. Zastala je u nekakvoj svojoj trci i pogledala me uzasnuta: „Ponedjeljak mama, sta ti je?“ Vidjela sam da je na rubu placa, jer je bila zbunjena. Otrcala je u skolu. Sama. Prvi put. I ja sam je pustila, ali...

I dalje se nisam pomjerala. Cemu? Gdje idem? Zasto moram da idem? Mirisalo je svjeze. Niko ne ide na posao u proljece. Niko ne panici kad mirise. Gdje cu?! Mogla bih ne ici. A ici gdje zelim. Suma. Ili samo balkon. U vremenu u kojem zelim.

Polahko sam ustala. Polahko se i spremila. Kafu nisam popila. Autobus zaustavila. I kao zombi odradila svoj orvelovski dan.

Proljece je buntovno i osjecam ga isto svake godine... i nije vazno, ako je nebo kao sad - natusteno... osjecam da nesto moram, osjecam da se nesto sprema, osjecam da treba promijeniti rutinu, treba negdje ici, nekako... nesto raditi, nesto drugacije, a veliko...

I jedva se suzdrzavam da ne radim glupe stvari kao sto je bjezanje sa casa samo da se pokisne ili jednostavno dise.

TA-HA
<< 04/2016 >>
nedponutosricetpetsub
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930